Stillehavssaker

De fleste Bounty-mytteristene slo seg ned på Pitcairn, omtrent midt i Stillehavet.

Mytteriet på BOUNTY skjedde på dagens dato i 1789. Mytteriet er sagnomsust, og har gitt stoff først til bøker og senere til film. Filmen fra 1935 (tilgjengelig på internett) blir kanskje bloggerens lørdagsunderholdning.

Arne Lie i rollen som kapteinløytnant Queeg var hva bloggeren fortsatt husket 59 år etter at han så Mytteriet på CAINE i fjernsynsteateret.

Mytteriet på CAINE er et litterært fenomen, som bloggeren opplevde i fjernsynsteaterets forestilling i 1964 og gjenopplevde i forrige uke. Det hele foregår i rettssalen der krigsrettssaken mot mytterilederen finner sted.

En internettkilde anbefaler 1935-versjonen av filmen Mytteriet på BOUNTY (engelsk tale uten teksting). Bloggeren anbefaler fjernsynsteater-forestillingen Mytteriet på CAINE. Begge forestillingene er i sort-hvitt.

Dagens dato er også knyttet til en norsk Stillehavs-begivenhet. Det var 28. april 1947 at Thor Heyerdahl og hans mannskap la ut fra Peru for å vise at Polynesia kunne ha blitt befolket fra Sør-Amerika. Ferden ble gjentatt i 2006 med samme avreisedato, og med Thor Heyerdahls barnebarn Olav med om bord. Se også Klaverkonsert og Stillehavs-seilas fra august 2020 og Tilbakeblikk 14.08.2020


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *