Oskar Braaten m.m.m.

Det er 139 år i dag siden forfatteren Oskar Braaten (1881-1939) ble født. Hans samlede verker sto i bokhylla hjemme da jeg vokste opp, og jeg tror jeg leste det meste. Kanskje jeg hoppet over skuespillene, men til gjengjeld så jeg Den store barnedåpen og trolig også Ungen i fjernsynsteateret. Den siste så jeg i hvert fall på kino.

Sølvi Wang fremfører Drømmen om morrada’n fra musikalen Ungen.

Filmen Ungen (1974), basert på Oskar Braatens skuespill, er noe så sjeldent som en norsk musikal, med musikk av Egil Monn-Iversen. Den fineste sangen i musikalen er – etter mitt syn – Drømmen om morrada’n. Teksten er av Harald Tusberg, som har forlatt sin bergensdialekt og skaper en slags østkantdialekt fra Oslo med både a-endelser og tjukk L (f. eks. i ordet verda i refrenget – lydskrift: «… å væLa bLi såm ny …). Ellers er dette på mange måter en musikalsk versjon av slutten på Rudolf Nilsens dikt Nr. 13.

Både Den store barnedåpen og Ungen kan ses som skuespill i NRK Fjernsynsteateret i innspillinger fra henholdsvis 1961 og 1960. Musikalen Ungen, dvs. filmen fra 1974 regissert av Barthold Halle, har jeg dessverre ikke funnet noen mulighet til å se direkte fra bloggen. Men DVD-innspillingen er til utlån på Bergen Offentlige Bibliotek, og kan kanskje også skaffes fra andre bibliotek.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *