Omar, Groundhog Day og Nguyễn Văn Lém

I dag er det navnedag for blant andre Omar. Da far drev butikk i Bjerregaards gate fra 1938 til begynnelsen av 1970-tallet, var nok etternavnet Oma mer ukjent i Oslo enn fornavnet Omar, så mange av kundene kalte far for Omar. Men hos den yngre garde kaltes han visst «Hardanger’n» (etter butikkens navn).

Ellers er det 137 år siden den første Groundhog Day. På denne dagen kommer groundhog’en (jordsvin ifølge GoogleOversetter, jordmurmeldyr ifølge Wikipedia) ut av vinterhiet, og hvis den ser skyggen sin, kommer vinteren til å vare i seks uker til. Ser den ikke skyggen sin, blir det tidlig vår. Et lignende norsk værtegn er kanskje dette: «Om skaran i juni bærer en vaksin mann, da blir’e det sein vår.».

Nederland var rammet av flomkatastrofe på dagens dato i 1953 etter at en kombinasjon av springflo og storm hadde gjort at flere diker brast. Hartvig Kiran var NRKs reporter under flommen, og hans radioreportasjer fortalte mye mer enn en TV-reportasje kunne gjort:

Klikk på bildet for å høre Hartvig Kirans radioreportasje om flommen i Nederland.
Kjent bilde fra Vietnam-krigen: Kaptein Nguyễn Văn Lém (Vietcong) blir henrettet.

Et av de mest kjente bildene fra Vietnamkrigen ble tatt på dagens dato i 1968.

Den amerikanske tenorsaksofonisten Stan Getz (1927- 1991) var født på dagens dato for 97 år siden. Nedenfor er han i samspill med bl. a. gitaristen Charlie Byrd i Desafinado:


Til innholdsliste for denne utgaven

1 kommentar

  1. I år så murmeldyret ikke skyggen sin da geocacherne var ute. Vi får håpe at det stemmer og at våren melder seg snart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *