NRK-skatt og -kvalitet

Siden 1. januar 2020 har NRK-lisensen vært erstattet av en egen NRK-skatt som er gradert etter inntekt. Men hvor stor NRK-skatt har jeg betalt? Det klarer jeg ikke å finne ut av i skatteoppgjøret for 2020. «Slik er skatten din rekna ut» står det der, og så er formuesskatt, inntektsskatt og trygdeavgift spesifisert, alle med grunnlagsbeløp for utregningen. NRK-skatten, som også skal regnes ut med et grunnlagsbeløp, er ikke nevnt.

Beløpet jeg bidrar med til NRK, skal være omtrent 1600 kroner. Det er mindre enn hva Aftenposten-abonnementet koster, men 1600 kroner mer enn jeg betalte i lisens tidligere (med Lisenskontorets godkjennelse betalte jeg ikke lisens). Men Aftenposten-abonnementet kan jeg si opp. NRK-abonnementet har Stortinget vedtatt at jeg skal ha. Det kommer kanskje også et vedtak om hvilken avis jeg skal abonnere på?

NRK har noe over 3000 ansatte (omtrent halvparten journalister – tall fra august 2021). De lager bl. a. radiokanalen Alltid nyheter, som er den jeg hører mest på. Om formiddagen er den et merkelig sammensurium av repriser av innslag i Nyhetsmorgen og direktelyd fra TV (tror jeg, det blir ikke sagt). Her er et utvalg av hva som har gått på lufta i det siste:

Et innslag om OL ble sendt tre eller fire ganger i løpet av morgenen/formiddagen. Innledningen var slik:

5, januar 2022.

Nyheten om at Danmarks etterretningssjef var arrestert, kom to ganger (fra radio- og TV-redaksjonen?) med ett kort innslag mellom:

10. januar 2022.

TV på radio er interessant, man kan lage bildene selv:

13. januar 2022.

Men uten tekstingen på skjermen er det ikke alltid like lett å følge med:

18. januar 2022.

Av og til kan det virke som om den som har hånd om teknikken, ikke hører på programlyden, bare trykker på knapper:

12. januar 2022.

Eksemplene ovenfor er noe av det jeg har klart å lagre fordi jeg var i nærheten av PCen da de ble sendt. Hvis noe tilsvarende hadde gjentatt seg like ofte i Aftenposten, ville jeg nok vurdert å si opp abonnementet. NRK-abonnementet er jeg derimot pålagt å beholde, til en pris jeg ikke kan finne.

oooOOOooo

Etter at det ovenstående ble skrevet, dukket dette opp i en nettavis:

Document 19. januar 2022. Klikk for å lese.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *