NB! 1. april!

For annen gang i sin historie utkommer denne bloggen på 1. april, men fortsatt inneholder den ingen aprilspøk. Alt som står her, er sant – med et lite forbehold for den faste spalten Virtuell virkelighet, der notisene av og til kan være mer virtuelle enn virkelige.

Aftenpostens forside 1. april 1972 (påskeaften). Klikk for å lese hele avisen.

Men Aftenposten, som tidligere brukte slagordet «Solid bakgrunn for egne meninger», hadde tidligere (samtidig med slagordet?) aprilspøk. Den mest berømte sto på trykk i 1950, og ble omtalt her i bloggen for fem år siden. For femti år siden i dag var det påskeaften, men abonnementsavisen Aftenposten ble levert i postkassene med avisens aprilspøk. Den sto på første side og handlet om det store politiske spørsmålet i 1972: et eventuelt norsk medlemskap i EEC (som nå heter EU).

Verdenssituasjonen innbyr ikke til spøk, heller ikke aprilspøk. Opphavet til skikken med å «narre april» er visst uklar, men felles for de utredningene jeg har funnet, er at spøken skal være uskyldig og ikke gjøre særlig mer fortred enn at den som blir lurt, blir flau over det. En påstand om fredsavtale mellom Ukraina og Russland faller utenfor denne rammen, men ville bli mottatt med stor glede om den hadde vært sann.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *