Mars- og novemberdager

112 dager etter den internasjonale mannsdagen og tre dager etter den internasjonale kvinnedagen synes bloggeren det er tid for å tone flagg: Tilgjengelige data og egen erfaring viser at forskjellen på menn og kvinner er den de fleste menn (og kvinner?) er mest opptatt av. Overført til dagliglivet vil det si at både menn og kvinner kan utføre de aller fleste oppgaver.

Det følgende skal handle om tilgjengelige data og holde seg langt unna bloggerens egen erfaring.

NRK Dagsrevyen 20.11.2021. Klikk for å se innslaget.

En eller annen gang. trolig i dette århundret, får Norge – hvis det ikke skjer revolusjonerende omveltninger – en regjerende dronning. Tronarvingen, arveprinsesse Ingrid Aleksandra (kvinne, født 1973) viste seg i NRK Dagsrevyen 20.11.2021 i en øvelse svært lik en som bloggeren (mann, født 1946) ikke turte å gjennomføre i sin førstegangstjeneste.

Etter at Ceylon (nå Sri Lanka) hadde Sirimavo Bandaranaike som statsminister i årene 1960–1965 og 1970–1977 (hun var også statsminister fra 1994 til sin død i 2000), har det vært flere statsministre av hunkjønn. Prøv å bytte ut «damen» i den følgende teksten med «Margaret Thatcher»,«Gro Harlem Brundtland» eller «Erna Solberg».

Da damen, etter en lang periode som statsminister, tapte valget for opposisjonspartiet med en mann som leder, spurte seksåringen forundret: «Men kan en mann være statsminister, da?».

Dame på traktor er OK, men musikk og ballett med traktor er like bra. Klikk på bildet for å høre.

Odelsloven ble endret i 1974 slik at arvtakere av begge kjønn fikk odelsrett og dermed kunne overta slektsgården. Det er utvilsomt riktig at gårdbrukeryrket medfører mange tunge løft. Men det er like riktig at det ikke kreves mye fysisk styrke for å betjene hendlene på en moderne landbruksmaskin.

Da jeg vokste opp, hadde alle mødrene i nabolaget samme fornavn; de het «fru». Bare en av dem (etter hva jeg husker) hadde førerkort. I Saudi-Arabia var det frem til 2018 forbudt for kvinner å kjøre bil. Jeg har ikke hørt om noen bratt stigning i antallet trafikkulykker der, men kjøretillatelsen gir grunnlag for interessant forskning med utgangspunkt i statistikk.

Her på bruket har jeg hatt både arkitekt og elektriker av hunkjønn i arbeid. «Arkitektinnen», som var nokså spedbygd, fortalte levende om da hun i praksisperioden i studietiden kjørte trillebår med betong. Etter «elektrikerinnen»s besøk har jeg ikke merket andre problemer med elektrisiteten enn at strømprisen har gått opp

Datoen 8. mars har vært omtalt her i bloggen tidligere, men jeg har aldri gratulert med dagen. Ingen har gratulert meg med mannsdagen heller. Kanskje det er like greit, så kan vi heller praktisere gjensidig likeverdighetsbehandling.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *