Langfredag

I riktig gamle dager, dvs. før 1970, var langfredag den andre av to pausedager under påsketravelheten i fars butikk (åpen også på påskeaften), der jeg var utkommandert ekstrahjelp. Så gikk det noen år med «vanlig» påske, før påske – særlig langfredag – betydde båtpuss. Nå er båten i opplag i hagen, og langfredagen er en del av hjemmepåsken.

Men datoen, 7. april, er knyttet til SCANDINAVAN STAR, som brant natt til 7. april 1990. Sanggruppen jeg var med i, skulle ha konsert 8. april, og et av medlemmene er nokså sikker på at hun egentlig skulle vært med om bord i skipet på ulykkesferden. Heldigvis ble hennes reise av forskjellige grunner avlyst.

Denne aprildagen var også datoen da USAs president Dwight D. Eisenhower lanserte «dominoteorien», tanken om at hvis et land falt til eller ble overrent av kommunismen, ville land i nærheten falle som dominobrikker. Dette var kanskje noe av bakgrunnen for at USA på dagens dato i 1969 lovte militær hjelp til Sør-Vietnam for å bekjempe kommunistisk gerilja (de første amerikanske soldatene ble sendt til Sør-Vietnam 11. april 1969).

For bloggen er 7. april 1969 en viktig dato. Dette anses nemlig som internetts symbolske fødselsdato fordi protokollen (slik bloggeren forstår det) RFC-1 ble publisert da.

Men uansett dato er dette den første aprilutgaven av bloggen. Det markeres med Bjørnstjerne Bjørnsons dikt Jeg velger meg april:

Jeg velger meg april

I den det gamle faller,
i den det ny får feste;
det volder litt rabalder,-
dog fred er ei det beste,
men at man noe vil.

Jeg velger meg april,
fordi den stormer, feier,
fordi den smiler, smelter,
fordi den evner eier,
fordi den krefter velter,-
i den blir somren til!

Musikk blir det også, Solitude med Billie Holiday, som er et av dagens fødselsdagsbarn.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *