Krohg og Eiriksson

Det har vakt oppsikt – ifølge den skattefinansierte mediekanalen NRK – at Nasjonalmuseet har valgt å fjerne Chistian Krohgs maleri Leiv Eiriksson oppdager Amerika fra utstillingen. At beslutningen ble tatt av en svenske, ble også lagt merke til.

Selv har jeg tilbrakt et drøyt tiår i nærheten av dette maleriet, som var deponert fra Nasjonalgalleriet til min daværende arbeidsplass. Der var det en stor nok vegg til å henge det opp. Christian Krohgs maleri er fra 1893. Det året var det verdensutstilling i Chicago. Den markerte blant annet at det var 400 år siden Columbus kom til Amerika. Krohg malte to eksemplarer av sitt bilde, og det andre fikk (etter hva jeg vet) plass i kongressbygningen i Washington DC. Hundre år senere, ved 500-årsjubileet for Columbus’ «oppdagelse», ville Norge også markere at noen hadde funnet Amerika før ham. Da sendte man skoleskipet CHRISTIAN RADICH til New York, og vikingskipskopien SAGA SIGLAR ble seilt over Atlanterhavet. Så vidt jeg husker av et flyfoto, var også cruiseskipet NORWAY (ex FRANCE) i New York samtidig.

Christian Krohgs maleri var en del av nasjonsbyggingen i Norge frem mot unionsoppløsningen i 1905. Men jeg er litt i tvil om Krohgs kunnskaper om båtbygging. Jeg tror nemlig at bordene som danner et slags “dekk” i Leiv Eiriksson skip, i virkeligheten gikk langskips, ikke på tvers, slik Krohg har malt det. Men Leiv Eiriksson fant i hvert fall Vinland, som i henhold til arkeologiske undersøkelser kan ha ligget på Newfoundland. Der fant Anne Stine Ingstad spor etter vikinger under utgravinger på 1970-tallet. Det var noe av grunnlaget for at 9. oktober ble erklært som Leiv Eiriksson Day i USA.

Saken om fjerningen av maleriet sto først i Aftenposten, som også fulge opp med en senere reportasje:

Aftenposxten 21. februar 2023. Klikk for å lese.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *