Ingstad og L’Anse aux Meadows

Utenfor Vikingskipshuset på Bygdøy står en statue av ekteparet Helge og Anne Stine Ingstad, som sammen fant vikingboplassen på Newfoundland.

At Leiv Eiriksson oppdaget Amerika, er noe «alle» nordmenn vet. Mannen som bidro til det endelige «Eirikson-beviset», Helge Ingstad, ble født for 123 år siden i dag. Det er riktig å bruke uttrykket bidro til, for den som fant det endelige beviset, var hans kone, arkeologen Anne Stine Ingstad.

Helge Ingstad var jurist, men avbrøt sin advokatpraksis for å leve som pelsjeger i Canada. Det siste gjorde ham landskjent i Norge da han skrev om sine opplevelser i boken Pelsjegerliv. Både jurist- og pelsjegererfaringen var nok med i vurderingen da han ble oppnevnt som sysselmann i Eirik Raudes land, det norskokkuperte(1931-33) området på Øst-Grønland (tilkjent Danmark etter dom ved Den internasjonale domstolen i Haag i 1933).

KNM HELGE INGSTAD sank ved Sture-terminalen etter kollisjon med et tankskip.

Da Sjøforsvaret tok i bruk nye fregatter fra 2006, fikk disse navn etter kjente norske personer. Fregatten HELGE INGSTAD er kanskje best kjent, eller riktigere: var best kjent, etter at den kolliderte med et tankskip i nærheten av Sture-terminalen nord for Bergen og senere ble kondemnert og opphugd (se Kvinner selv stod opp og strede fra november 2018).


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *