Kringen, skottetogets «endestasjon»

Skottene gikk i land i Isfjorden og skulle til Sverige, men ble stanset ved Kringen i Gudbrandsdalen (oransje merke).

På folkeskolen lærte vi om «skottetoget» og slaget ved Kringen (sør for Otta, ca. åtte mil nordover E6 fra den sammenraste Trettenbroen) for 410 år siden i dag. Skottetoget var en avdeling skotske leiesoldater som skulle hjelpe svenskene i Kalmarkrigen, og som på en eller annen måte hadde funnet ut at den enkleste veien til Sverige var via Romsdalsfjorden.

Sel kommune har brukt Prillar-Guri i kommunevåpenet.

«Slaget» ved Kringen var ikke noe særlig til slag. «De bønder fra Vågå, Lesja og Lom» samlet tømmerstokker og stein øverst i en skrent som skottene måtte passere, og sendte dette utfor i det rette øyeblikk – ifølge sagnet da Guri, som sto i lia på motsatt side av dalen, ga signal med sitt prillarhorn. De skottene som overlevde raset, ble tatt til fange, og – dette var lenge før Geneve-konvensjonene – de fleste ble henrettet.

Men på skolen lærte vi om «slaget» ved Kringen. Sinclair-visa lærte vi derimot ikke, selv om den handler om skottenes leder, George Sinclair, og hvordan han fikk «en blodig panne» ved Kringen. Melodien får meg alltid til å tenke på Kjempeviseslåtten av Harald Sæverud (1897-1992), selv om komponisten selv oppga noe helt annet om opphavet i et NRK-intervju (Musikalske likheter, juli 2018). I intervjuet forteller Sæverud ellers at Kjempeviseslåtten – etter hva han var blitt fortalt – var svært populær i Israel som et musikalsk uttrykk for motstandsvilje og -kraft. Det er vel ikke utenkelig at teksten i Sinclair-visa ville bli tilsvarende populær i dagens Ukraina.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *