Krig og komponister

Dagens dato er knyttet til både kald og «varm» krig, og også til et par komponister.

I 1942 ble det i Bergen 31. mars forbudt å kle seg i rødt, hvitt og blått. De som utstedte forbudet, skulle ha sett de moteriktige jentene i 8.-klassen jeg var klasseforstander for i 1976! Da var moten preget av 200-års-jubileet for USAs uavhengighet.

Samme dato i 1942 «rømte» ti norske handelsskip fra Gøteborg, der de hadde ligget i en slags arrest i det nøytrale Sverige («kvarstad-båtene» – se også Sjøfolk og skip på rømmen i krigstid fra mars 2019). Noen hadde røpet «flukten», og hele åtte av de ti fartøyene ble senket av tyske krigsskip.

Seks år etter rødt-hvitt-blått-forbudet og kvarstad-båtenes flukt var det fred og etterkrigstid, med store gjenreisningsutgifter for landene i Europa. Da – på dagens dato i 1948 – vedtok USA-kongressen å sette i verk Marshallplanen (oppkalt etter den daværende utenriksministeren i USA, egenlig betegnelse  The European Recovery Program). Det var kanskje en slags begynnelse på den kalde krigen, som varte til Sovjetunionen gikk i oppløsning, kanskje helt til Warszawa-pakten ble oppløst på dagens dato 1991.

Joseph Haydn ble født på dagens dato i 1732. Han deler fødselsdag med Johann Sebastian Bach, som ble født i 1685. Sistnevnte ble grundig behandlet for en uke siden (Kreative Krienbühl m.fl.), så her blir det Haydn: 2. sats fra Paukeslag-symfonien (nr. 94). Historien vil ha det til at Haydn komponerte symfonien med akkurat denne satsen for å vekke et slumrende publikum. Flere detaljer i Musikalske likheter fra juli 2018, her er Haydn:

Eiffeltårnet, som åpnet på dagens dato i 1889, har bloggeren besøkt to ganger, men uten å nå til topps. Første gang torde han ikke, annen gang var det for lang kø til heisen. Ved den tredje muligheten tilhørte bloggeren det flertallet i bilen som ikke syntes vi hadde tid til noen avstikker.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *