Aviser er ferskvare?

På spørsmålet i dette innleggets tittel er jeg tilbøyelig til å svare kanskje eller nei. For når jeg leser femti og hundre år gamle aviser som forberedelse til den ukentlige utgaven av bloggen, finner jeg ofte ting som er så interessante at jeg helst vil lese dem straks.

Nyheter, derimot, er ferskvare. Men i avisene står det ikke så mange nyheter, mest «gammelheter». De fleste nyhetene får man fra radio eller fjernsyn, og bortsett fra nettaviser (som jeg ikke regner som ordentlige aviser) har avisene ingen mulighet for å holde etermedienes tempo.

Aftenposten 3. februar 1973.

Avissiden ved siden av satte i gang de foregående tankene. Der er det flere overskrifter som trolig må forklares for «mobil-generasjonen», for eksempel dette med Island og Haag. Jeg er så gammel at jeg husker «torskekrigen» mellom Island og Storbritannia, der jeg selvsagt støttet Island.

Inter-tysk grensekommisjon er en annen kanskje uforståelig overskrift for «ungdommen». Hvor mange nordmenn under 30 år har et bevisst forhold til at Tyskland frem til 1989 var delt i to stater? Nevner Man DDR (Øst-Tyskland), blir man lett misforstått til å snakke om DDE, en musikkgruppe som begynte sin virksomhet mens DDR og Berlinmuren eksisterte.

Nederst på avissiden står en énspalter om grensen mellom Zambia og Rhodesia (det var vel egentlig Sør-Rhodesia?). Ian Smith, statsminister i Sør-Rhodesia, var vel like uglesett som kollegaen Vorster i apartheidstaten Sør-Afrika, og begge er omtalt i Otto Nilsens vise He is dead, but he won’t lie down (1966 – 2. vers).

Bonn står nevnt i en overskrift, og også vi gamlinger har nesten glemt at byen var hovedstad i Vest-Tyskland (BRD), og ikke bare Ludwig van Beethovens fødeby.

Klikk på avissiden for å lese den, eller les hele avisen fra 3. februar 1973.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *