Gutenbergs bibel og Muhammed-karikaturene

Johann Gutenberg (ca. 1400-1468).

På dagens dato i 1452 ble (opplyser Wikipedia) Johann Gutenbergs bibel trykt. Ifølge Wikipedia var dette «verdens første trykte bok», mens Store norske leksikon litt mer beskjedent omtaler Gutenberg-bibelen som «den første masseproduserte europeiske boken». Der står det også at Gutenberg selv regnes som «boktrykkerkunstens pioner i Europa». På skolen lærte vi at han var oppfinneren av boktrykkerkunsten, og ingen fortalte oss at det å bruke løse skrifttyper hadde vært i bruk i Kina siden 1000-tallet.

Det er bare 17 år siden i dag at den danske avisen Jyllands-posten (trolig produsert med offset-trykk – ikke med løse skrifttyper etter «Gutenbergs metode») publiserte tolv tegninger som skulle forestille profeten Muhammed. Det ble et voldsomt spetakkel i noen muslimske land. Senere ble tegningene gjengitt bl.a. i den norske, kristenkonservative avisen Magazinet, med den følge at redaktøren, Vebjørn Selbekk, ble drapstruet. Bloggeren er ikke like modig som Selbekk, og gjengir ikke tegningene, men har heller ikke kunnet finne noen leselig variant av dem på nettet.

Reaksjonen på Muhammed-karikaturene blant muslimer kom etter at en gruppe danske imamer hadde vært på «turne» i Midtøsten med tegningene fra Jyllands-posten og noen andre, mer støtende Muhammed-karikaturer som ikke hadde stått der. Men Gutenberg ville nok ha møtt en liknende reaksjon i sin samtid om han hadde trykt en Jesus-harselas. Ytringsfriheten skal praktiseres med varsomhet.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *