Fred og utvikling

Det er verdens vitenskapsdag for fred og utvikling i dag, ifølge Wikipedia. FN-sambandet har fått en språkdøv person til å lage en egen nettside om merkedagen. Der står det (under overskriften Historie: «Siden etableringen av merkedagen har markeringene satt flere konkrete prosjekter og programmer til livs».

Da merkedagen ble opprettet 10. november 2001, var det kanskje for for å markere at Mary Anderson på samme dato i 1903 tok patent på på vinduspusseren, som nå er uunnværlig (og påbudt?) på alle biler. Eller har opprettelsen å gjøre med at US Marines ble etablert på denne datoen i 1875?

Det er også mulig at opprettelsen av det norske luftforsvaret i 1944 kan ha vært noe av bakgrunnen i hvert fall for fredsdelen av dagen. Til da hadde Norge hatt to flyvåpen, marinens og hærens. Det var opplagt et steg i fredelig retning å redusere til bare ett; det ble til og med gjort mens 2. verdenskrig pågikk.

Musikk til dette innlegget får bli The Marines’ Hymn. Den kan også høres – i en annen innspillling – i innlegget Over hav og fjell og vei og sti fra april 2018.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *