Fortjenstmedalje

Harald Heide-Steen jr. (1939-2008) ville hatt fødselsdag i dag. Ifølge flere artikler på nettet er han best kjent som «Dynamitt-Harry» i Olsenbanden-filmene, som jeg ikke har sett. Selv tenker jeg på ham som revyskuespiller.

«Lille-Harald» (faren het også Harald) vokste opp i Bjerregaardsgate i Oslo, i det samme kvartalet som huset fars butikk «Fruktforretningen Hardanger». I butikken var Harald – ifølge far – en aktiv medhjelper da han ble gammel nok til det. På denne bakgrunnen oppsøkte jeg Sandvika bok- og papirhandel en gang Harald Heide-Steen var der for å signere en nyutkommet bok. Jeg fortalte ham hva jeg hadde hørt om hans karriere som butikkassistent, og han skrev hilsen til far (som fikk den signerte boken julegave): «fra din gamle fruktkunde».

Det var vel særlig i fjernsynet Harald Heide-Steen opptrådte som revyartist. En av sketsjene har dessverre blitt aktuell på en måte man neppe tenkte på 1978.

Harald Heide-Steen jr. fikk Kongens fortjenstmedalje i gull i 2005. Han er en av de få som har gjort seg fortjent til trykkfeilen «fortjenstmedalje i tull».


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *