Flagg i barnetoget 17. mai

På bakgrunn av krigen i Ukraina har noen foreslått at norske barn skal gå med ukrainske flagg i årets 17. mai-tog. Det er vakkert tenkt, men jeg er uenig. Vi kan vise vår støtte til Ukraina ved markere på en verdig måte at vi er så heldige at vi har fred og frihet. Her på bruket er det én flaggstang, og det ble sikkert flagget her 7. juni 1905 eller en av de nærmeste dagene etter unionsoppløsningen – med norsk flagg uten unionsmerke, går jeg ut fra. Slik blir det på årets nasjonaldager også, både 17. mai og 5. juni (dansk Grundlovsdag – flertallet av beboerne her er danske). Det er i hvert fall helt utenkelig å gjøre som NRK Dagsrevyens reportasje fra Trondheim viste. Der man hadde montert et ukrainsk flagg på samme stang om det norske, men nedenfor. Det anses som en fornærmelse mot det nederste flagget.

NRK Dagsrevyen 11. mai 2022. Klikk for å se innslaget.

Det har kommet en del ukrainske barn til Norge de siste ukene. Jeg håper de får gå i 17. mai-tog, og at noen skaffer dem ukrainske flagg som de kan vifte med.

Ukrainas nasjonaldag er 24. august (uavhengighet fra Sovjetunionen 24. august 1991). Da kunne jeg tenke meg å flagge – med norsk flagg.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *