Død musikk?

«The day the music died» er betegnelsen på dagens dato i 1959. Da omkom de amerikanske pop-musikerne Buddy Holly, Ritchie Valens og Jiles «The Big Bopper» Richardson i en flyulykke. Den svært populære sangen American Pie er inspirert av flyulykken, med «The day the music died» som siste linje i hvert av versene. Om tekstlinjen er hentet fra en vanlig 1971-betegnelse på dagen eller om den har gitt dagen «navn», har det ikke vært mulig å finne ut.

Hele sangteksten står under «Les mer» under YouTube-videoen.
Kirsten Flagstad var portrettert på forrige utgave av hundrekronerseddelen.

Ett år før «The day the music died» ble Kirsten Flagstad (1895-1962) ansatt som sjef for Den Norske Opera (til da var opera i Oslo blitt oppført ved de vanlige teatrene). Noen mener at opera er en form for «død musikk», gjerne uten at de i det hele tatt har opplevd en operaforestilling. Kirsten Flagstad hadde en internasjonal karriere som operasanger bak seg da hun ble sjef for Den Norske Opera, og det var så visst ikke «død musikk» hun hadde drevet med. Blant annet holdt hun utendørskonsert på Frogner stadion i Oslo for 10.000 tilhørere.

Kirsten Flagstad døde etter å ha vært operasjef i knapt tre år. Plassen foran operabygningen i Bjørvika er oppkalt etter henne, men det er nok mer som sanger enn som operasjef hun kommer til å bli husket. Det finnes heldigvis svært mange innspillinger, og nedenfor er to av dem. I Griegs romanse Jeg elsker dig legger jeg særlig merke til den tydelige tekstuttalen. I Purcell-arien Dido’s lament (Didos klage – fra operaen Dido og Aeneas) merker man Flagstads stemmekvalitet bl.a. ved hvordan de høye tonene synges helt pianissimo.

Edvard Grieg: Jeg elsker dig (tekst av H. C. Andersen)
Henry Purcell: Dido’s Lament (fra Dido og Aeneas)

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *