Det enkleste er pistol

Musikken ovenfor og overskriften til dette innlegget er fra 1981 og er laget av Tramteateret. Påstanden oppfattes nok av de fleste voksne som ironi.

Pistol er faktisk et av de våpnene jeg har hatt befatning med. Men jeg har glemt alt om adskillelse og sammensetting av Walther-pistol, AG3, Garrand og US-karabin – våpen vi var oppsatt med da jeg tok befalskurs i Hærens sanitet (se Militærtjeneste i gamle dager (1968) fra juni 2017).

De siste dagene har våpenbruk vært aktuelt i Chicago, København og Oslo. Skytingen mot serveringssteder ved Tinghuset i Oslo har igjen reist spørsmålet om motivet hos den som skjøt. Dette er en interessant problemstilling, som Sverre Avnskogs Resett-innlegg Kan man ikke være kritisk uten å bli beskyldt for å medvirke til massedrap? bl. a. handler om. Ellers er det nok slik at hatske utsagn finnes i alle leire: I koranvers, i bibelsitater og i sanger fra Utøya.

Som nevnt innledningsvis oppfatter nok de fleste voksne sangen Det enkleste er pistol som ironi. Sangen henvendte seg til barn og ungdom i NRK-programmet Pelle Parafins Bøljeband. De som tilhørte målgruppen på begynnelsen av 1980-tallet, er i 30-40-årene nå, og har forhåpentlig fått et voksent forhold til ironi.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *