Dagen derpå

I dag er det «18. mai» for Ukraina, som hadde nasjonaldag i går. Nasjonaldagen markerer uavhengighetserklæringen fra Sovjetunionen 24. august 1991. Den etterfulgte en suverenitetserklæring som ble vedtatt 16. juli samme år.

For de fleste nordmenn, i hvert fall for meg, var Ukrainas nasjonaldag ukjent frem til i fjor, da den også var halvårsdagen for det russiske storangrepet på Ukraina. I går var det altså ett og et halvt år siden, eller 546 dager. Men russisk angrep til tross: Togene går, slik Kari Skeide fortalte i NRK Urix på lørdag i slutten av juli. Innledningen i korrespondentbrevet hennes setter krigen inn i en sammenheng som er virkelighet for svært mange ukrainere.

En NTB/TT-artikkel gjengitt i Aftenposten påstår at krigen i Ukraina var uunngåelig, og at den er en del av ettervirkningene etter at Sovjetunionen ble oppløst.

Det ville være naturlig, selv «dagen derpå», å avslutte med Ukrainas nasjonalsang. Men den har vært spilt minst to ganger tidligere i bloggen, så her avsluttes med Over the Rainbow fra Trollmannen fra Oz. Filmen hadde premiere på dagens dato i 1939, og det er en film der alt går bra til slutt (på YouTube er den delt i mange korte episoder).


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *