Bravo for Stuguflåten

Dagens dato, 22. april, er en merkedag på flere måter, og det kunne vært interessant å vite hva som blir stående i fremtidens historiebøker. Jeg kan jeg gjette på at et par norske begivenheter ikke når opp i den internasjonale sammenhengen, selv om den ene faktisk fikk verdenshistorisk betydning.

For 45 år siden i dag skjedde Bravo-ulykken. Klikk på bildet for å se NRKs syv minutters fortelling.

De som er gamle nok, husker Bravo-utblåsningen i 1977, den første alvorlige ulykken i forbindelse med selve oljeutvinningen i Nordsjøen. Arbeidet med å stanse utblåsningen ble fulgt tett av nyhetsmediene. Jeg husker særlig Odd Karsten Tveit, som intervjuet miljøvernminister Gro Harlem Brundtland i NRK Dagsrevyen (den gang eneste medium som dekket hendelsen med filmreportasje) og sa spørrende – med stirrende øyne og på klingende Rogalands-dialekt: «… og dere gjør ingenting??!».

Det er nok ingen igjen blant oss som deltok i regjeringsmøtet 22. april 1940. Det fant sted på gården Stuguflåten øverst i Romsdal, og er tidligere beskrevet her i bloggen i Norsk regjeringsmøte med verdenshistorisk betydning for fem år siden.

Dagen i dag er ellers den ene av to fredager i årets kalender med dato som de to siste sifrene i årstallet (den andre er 22. juli). Finnes det en egen gren innen matematikken som kalles kalendermatematikk?


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *