Bing & Bringsværd, Turing og KI

For lenge siden leste jeg mye science fiction. Det er en litterær genre som tar utgangspunkt i et samtidsfenomen og forstørrer det opp i en fortelling om (vanligvis) fremtiden.

Kunstig intelligens (på norsk forkortet til KI, mens enkelte – av uforståelige grunner – foretrekker det engelske AI = Artificial Intelligence) er så avgjort et fenomen i samtiden. KI har vært omtalt både her i bloggen (Kunstig intelligens, Språknerdens (psy)kosekrok i Tilbakeblikk 12.05.2023), og i andre medier (Budstikka, iNyheter, NRK Verdibørsen.

Klikk ovenfor for å se TV-serien ( 3 episoder).

Men lenge før KI (eller AI) var noe folk flest kjente til, sendte NRK (den gang lisensfinansiert) en science fiction-serie om fenomenet. Den het Blindpassasjer og var skrevet av Jon Bing og Tor Åge Bringsværd, datidens norske guruer innen science fiction.

Alan Turing har fått sitt navn knyttet til Turing-testen, som skal kunne skille mellom menneske og maskin. Turing var matematiker og bidro sterkt til at de allierte klarte å avsløre nazi-Tysklands militære kodesystem, slik filmen The Imitation Game forteller.

Denne bloggen er fortsatt (tror jeg, jfr. TV-serien Blindpassasjer) skrevet av et menneske.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *