Lærerorganisasjonenes gisselaksjon ble avsluttet med tvungen lønnsnemnd tirsdag kveld, så det blir 2-3 skoledager før høstferien. Skoleelever fra 2. klasse i grunnskolen til siste klasse i videregående skole slipper nå å være gisler for godt betalte lærere som vil ha enda mer. Men de må møte sine gisseltakere (lærerne) hver dag resten av skoleåret.
Etter møtet hos arbeidsministeren der tvungen lønnsnemnd ble varslet, kom det frem nye opplysninger om hva som har vært oppe under forhandlingene. Ifølge Steffen Handal, leder for Utdanningsforbundet, hadde forhandlingsmotparten KS «ropt om tvungen lønnsnemnd og frivillig nemnd». Det siste har denne bloggen tidligere nevnt som et alternativ til våpenet streik (som alltid rammer en uskyldig tredjepart), men det var åpenbart ikke noe alternativ som passet lærerne. For i en nemnd (tvungen eller frivillig) får Utdanningsforbundet neppe fullt gjennomslag for sine krav, noe som later til å være det eneste deres forhandlere mener er et akseptabelt resultat av det de kaller forhandlinger.
Slik jeg oppfattet det Steffen Handal sa i NRKs nyhetssendinger tirsdag kveld og Politisk kvarter onsdag morgen, har Utdanningsforbundet hatt ikke bare KS, men også regjeringen (kanskje alle de politiske partiene) og LO som motparter. LO-forbundet Skolenes landsforbund deltok riktignok i gisselaksjonen sammen med Utdanningsforbundet, men …
«Vi kommer aldri til å gi oss,» sa Steffen Handal i NRK Dagsrevyen21 tirsdag. Det utsagnet antyder hvordan fremtidige forhandlinger kan bli, og er et varsel (en trussel?) for de kommende skoleårs elever, de som de organiserte lærerne har lært å si at de har slik omsorg for.