De færreste tenker over hvor ofte de gjør seg nytte av kommunikasjonssatelitter som sirkler rundt jorden til f.eks. parabol-TV eller GPS. Men det er bare 62 år i dag siden den første kommunikasjonssatelitten, Echo 1, ble skutt opp. Det var en passiv kommunikasjonssatelitt, som ved hjelp av en aluminiumsbelagt ballong reflekterte signaler tilbake til en jordstasjon (dagens kommunikasjonssatelitter er aktive, og mottar signaler som forsterkes før de sendes tilbake).
Da Norsk Speidergutt-forbund hadde landsleir utenfor Bodø i 1964, hadde underleirene navn etter satelitter, og leiravisen, der jeg deltok som «journalist», het Echo. Avisen var et dugnadsprosjekt der redaktøren og redaksjonssekretæren var profesjonelle journalister, mens resten av redaksjonen besto av skriveglade speidere i 17-20-årsalderen (selv var jeg 18). Avisen ble trykt med stensilmaskin, og en dugnadsgjeng fra dagens tjenestegjørende underleir samlet og stiftet sammen de ca. 10 arkene.
Vi syntes navnet Echo var genialt, men egentlig var vi gammeldagse. To år tidligere var nemlig den første aktive kommunikasjonssatelitten, Telstar, blitt tatt i bruk. Den hadde endog fått en poplåt oppkalt etter seg, og jeg er nokså sikker på at noen i redaksjonen kjente til den. Så kan jo leseren, under avspilling av Telstar med The Tornadoes, tenke over hvilken av dagens datos tre tekniske nyvinninger som har fått størst betydning: kommunikasjonssatelitten Echo, Isaac Singers patent på symaskinen (1851) eller IBMs første PC (1981).