День незалежності України

Førstkommende onsdag, 24. august, er Ukrainas uavhengighetsdag (som alle bloggens ukrainsk-kyndige lesere kan se at det står i overskriften). Landet erklærte seg som selvstendig republikk, uavhengig av Sovjetunionen, 24. august 1991. Da hadde Ukraina vært sovjet-republikk siden 1922, og var én av de fire sovjetrepublikkene (Ukraina, Russland, Belarus og Den transkaukasiske føderasjonsrepublikken) som opprettet Sovjetunionen.

Julija Tymosjenko huskes nok av mange for sin karakteristiske frisyre.

For ett år siden visste nordmenn flest (bloggeren inkludert) lite om Ukraina. Noen hadde kanskje fått med seg «oransjerevolusjonen» og visste at Julija Tymosjenko var en av landets ledende politikere. Om vi vet så mye mer nå, er jeg ikke sikker på, men at hovedstaden heter Kyiv (tidligere kalt Kiev, som er det russiske navnet), og at presidenten heter Volodymyr Zelensky og ofte er ikledd olivengrønn T-skjorte, er vel noe «alle» vet.

Ifølge Wikipedia ble Ukrainas uavhengighetsdag tidligere markert med militærparade. Det ser ut som årets markering kan bli en gjenopptakelse av den tradisjonen, men på slagmarken. Vladolf Putler skal kanskje være forberedt på litt ekstra fyrverkeri på onsdag, et halvt år etter at han iverksatte Russlands nye angrep på Ukraina. Vi andre kan glede oss over en vakker fremføring av Ukrainas nasjonalsang. Legg merke til teksten!


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *