Whisky on the rocks

Whisky on the rocks

For 42 år siden i dag gikk en sovjetisk ubåt av whisky-klassen på grunn i Gåsefjärden nær den svenske marinebasen Karlskrona. Episoden ble senere kjent under betegnelsen «Whisky on the rocks».

Tidligere i 1981 gikk en «fredsmarsj» fra København til Paris, Mottoet for den europeiske arrangøren var «Et atomvåpenfritt Europa fra Polen til Portugal». Gåsefjärden ligger jo nord for Polen, så ubåten kan ikke ha vært noe mottrekk mot fredsmarsjen, og det er heller ikke klarlagt om den hadde atomvåpen ombord.

«Fredsmarsjen» og ubåten var på mange måter likt det som skjedde i 1979, da det først var demonstrasjoner mot NATOs «dobbeltvedtak», senere sovjetisk invasjon av Afghanistan.

KNM HITRA

En sidevirkning av ubåtaffæren var at «Shetlandsbussen» KNM HITRA ble gjenfunnet.

Ubåtjakt var godt kjent i norske farvann. Det foregikk en stor ubåtjakt Sognefjorden i 1972, og det var kanskje den min koreanske medpassasjer på en flyreise utenlands refererte til da han fikk høre at jeg kom fra Norge: «Nolway? You didn’t catch that submaline!»

Komponisten Niccolò Paganini ville ha fylt 241 år i dag, men så gamle blir selv ikke komponister, ihvertfall ikke i kjødet. Men komposisjonene hans lever fortsatt, blant annet caprice nr. 24:

Caprice no.24 fremført av Alexander Markov

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *