Virtuell virkelighet 38/22

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Denne handleposen er krigsbytte fra Lidls tid i Norge.

Vv 1: Handlepose. Lidl åpnet sine ti første butikker i Norge i 2004 og la ned virksomheten i 2008, Bloggeren bruker handleposen på bildet ved siden av hver fredag på sin handlerunde før ukens blogg blir korrekturlest og publisert.

.

.

.

,

֎֎֎

Forteller dette banneret at noen begynner å bli lei av gisselaksjonen?

Vv 2: Gisseltakere. Hvis de lærerne som driver gisselaksjon (selv kaller de det streik), mener noe med det som står på banneret på bildet ved siden av, er det vel bare å avbryte aksjonen? Ellers står bloggeren fortsatt til disposisjon som streikebryter.

֎֎֎

Aftenposten 19. september 2022.

Vv 3: Niste. «På’n igjen med matpakka» sto det i en helsides annonse for A-kortet Butikk sist mandag. Annonsen er vel et varsel om at lærerorganisasjonenes gisselaksjon går mot sin slutt – på den ene eller andre måten.

.

.

.

.

֎֎֎

Aftenposten 16. september 2022.

Vv 4: Topptrent 1. Også som senior har bloggeren unngått det kroppspresset som følger med fysisk trening. Gymnastikk var det faget der bloggeren som elev ved Valler gymnas arbeidet seg opp til karakteren tilfredsstillende (tilsvarer omtrent 4 på dagens karakterskala). Men topptrent kan man gjerne si at bloggeren er – i betydningen trent i toppen (=hodet). Les ellers om den usunne virksomheten jogging i Alternative fakta 21/17, 16/19 og 43/20.

֎֎֎

Vv 5: Topptrent 2. De som har en annen mening om fysisk trening enn bloggeren, bør lese Mette Bugges Aftenposten-reportasje om et pågående prosjekt ved Idrettshøyskolen. Der står det bl. a.:

  • «Teamet som står bak det nye prosjektet vet at mange får en yrkesskade av å være toppidrettsutøvere.»
Odd-Bjørn Hjelmeset har latt seg herse med av forskere. Klikk for å lese reportasjen.

Bildet ved siden av (fra reportasjen) er et eksempel på mulig yrkesskade.

.

.

.

.

֎֎֎

Vv 6: Taiwan-rektor. Den skattefinansierte TV-kanalen NRK sliter med teksteutstyret sitt – det er dyrt både i anskaffelse og opplæring. Men for underholdningsavdelingen er det en gullgruve. Eller er rektor Lars Berntsen på Amalie Skram videregående skole en hemmelig Taiwan-beundrer? Bildene nedenfor er fra NRK Dagsrevyen 19. september. Klikk på dem for å se dem større.

֎֎֎

Vv 7: Geranium. Følgende påstand dukket opp under et nettsøk for å finne selvvanningsutstyr til neste års jordbærsesong:

  • «Det er ingenting verre enn å komme hjem med jetlag, åpne døren og se at geraniumet du mottok fra din svigermor er visnet, og vite at du vil bli holdt ansvarlig for det i julen.»

Bloggeren, som hverken kommer hjem med jetlag (hva nå det er) eller er utstyrt med svigermor, mener at det finnes mye som er verre enn en visnet geranium. Høyt på den listen kommer manglende språkkunnskap hos reklametekstforfattere (geranium er et hannkjønnssubstantiv, og heter geranien i bestemt form).

֎֎֎

Vv 8: Avstemningsavis. I 1972 eksisterte ikke søndagsaviser i Norge. 23. september, som var en lørdag, var derfor siste avisdag før folkeavstemningen 24. og 25. september om EF-medlemskap. Aftenpostens to utgaver (aftenavis også på lørdag!) bar et visst preg av den forestående avstemningen. Klikk nedenfor for å lese avisene.

Aftenposten 3. september 1972, morgenutgave.
Aftenposten 3. september 1972, kveldsutgave.

֎֎֎

Aftenposten 16. september 1972. Klikk for å lese.

Vv 9: Rep-øvelse. Bloggeren deltok i øvelse Strong Express 1972, og husker Tamokdalen, som er nevnt i Aftenpostens reportasje. Der rykket kompaniet frem utenfor vei, dvs. gjennom myr. Men bloggeren, som var sanitetsbefal, satt i en bandvagn (svenskprodusert beltevogn) med varmeapparat og hadde tørre støvler da dagens mål var nådd. Repetisjonsøvelsen ble forøvrig avsluttet med at kompaniet marsjerte til stemmelokalet på Setermoen for å stemme ja eller nei til norsk medlemskap i EF. Bloggeren stemte ja.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *