Virtuell virkelighet 34/23

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Vv 1: Ordførerløs. Også den skattefinansierte radiokanalen NRK Alltid Nyheter ser bort fra regelen for bruk av relativpronomenet som (se Usikre språkbrukere fra nr. 36/23), og tar det heller ikke så nøye med hvor preposisjonsleddet blir plassert i setningen. Da går meldingen ut om at Sarpsborg ikke har hatt ordfører siden 1913. Slik kan det i hvert fall høres ut i en nyhetsbulletin lest av Tom Nilssen (det er lagt inn tre sekunder «hvit støy» i klippet nedenfor for å fremheve poenget).

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 2: Militært. Bloggeren gjetter på at NRK-reporter Joakim Reigstad ikke har gjort militærtjeneste. Grunnen til denne teorien er at han i en reportasje om det svenske kongejubileet nylig omtalte vaktskiftet ved Stockholms slott som en «militærparade».

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 3: Diktat. Denne bloggen skrives med diktafon (en telefon-app som gjør tale om til skjermtekst), og diktafonen er forutinntatt (biased, som det heter på nynorsk). Noen annen forklaring kan det ikke være på at når bloggeren dikterer Hitler, kommer det ut som politi, og når diktatordet er neger, kommer det ut som n****. Men det leses korrektur!

Kommenter denne notisen

֎֎֎

«Utfyllende melding i Asker og Bærums Budstikke 24. september 1973. Klikk for å lese hele siden.

Vv 4: Typograf-gammelt. I gamle dager, dvs. for femti år siden, ble Asker og Bærums Budstikke produsert ved hjelp av blysats. Da kunne det hende at teksten ikke var lang nok til å fylle en hel spalte. Det løste avisens typografer ved å legge inn små meldinger til leserne, som man selvsagt tiltalte i høflighetsform, med «De».

.

.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 5: Dialekt. Norge er et land med dialekter, og en av dem er Stavanger-dialekten. Med bloggerens kjennskap til dialekten fra oljehovedstaden, er han ikke overrasket over at en bekjent, som i en større dagligvarebutikk der spurte etter terteskjell, ble vist til hyllen med kattesand.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Klikk for større tekst.

Vv 6: Kommentar. Bloggen mottar ukentlig en rekke kommentarer som åpenbart er forfattet av en maskin. På finurlig vis kan bloggeren lese disse kommentarene uten å klikke på dem. Av og til er sammenhengen mellom innlegget og kommentarens overskrift litt pussig.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 7: Jubileum. Førstkommende tirsdag, 26. september, er det 125 år siden George Gershwin ble født. Lesere som trenger påskudd for feiring, kan markere jubileet bl. a. ved å lese (og høre!) Blå rapsodi fra mars 2021.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Klikk ovenfor og bla nedover for å finne lenker til proms-konsertene.

Vv 8: Prom-gave? Årets Prom-sesong er nylig avsluttet (konsertene er fortsatt tilgjengelig på BBC3). Bloggeren antyder i all beskjedenhet at han ønsker seg en billett til The Last Night of the Proms, f. eks. som åttiårsgave (eller tidligere, for sikkerhets skyld).

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 9: Nazi. Når Johan Golden i den skattefinansierte TV-kanalen NRK skal være morsom, behøver han ikke gjøre som Donald Trump og henge all slags karakteristikker på dem han omtaler. Golden har tidligere beskyldt Christian Tybring-Gjedde for å være nazist, og sist fredag påsto han at et par norske politiske partier hadde støttet NS under krigen, og følgelig burde hatt landssvikdom.

Kommenter denne notisen


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *