Virtuell virkelighet 21/23

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Aftenposten-overskrift 21. juni 2023.

Vv 1: Kampresultat. Denne uken har det vært et par fotballkamper med en Haaland (en fjern slektning av filosofen Arild Haaland?) og hans lag. I den siste av kampene vant det norske laget 3-0 – ifølge reportasjen som ble sendt minst fire ganger i NRK Alltid Nyheter. Resultatet virker litt pussig, i og med at NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp på slutten av klippet nedenfor sier at det norske laget slapp inn ett mål – men det ble kanskje annullert?

֎֎֎

Vv 2: Fremmedspråk. Ifølge NRKs Europa-korrespondent, som holder til i Tysklands hovedstad Berlin, finnes en annen tysk by som heter Mynsjen. Derfra er det 354 kilometer til den sveitsiske byen Zyrisj. Vi som er så gamle at vi hadde tysk på skolen, får være fornøyd med at navnene ikke uttales Munsjen og Zurisj.

֎֎֎

Aftenposten 23. juni 1973. Klikk for å lese.

Vv 3: Militært. Brigaden i Nord-Norge (Brig N) feiret sine første 20 år i 1973. Det var fem år etter at bloggeren tjenestegjorde der. Brig N var den gang en stående avdeling, alltid klar til strid, med faste rutiner for utrykning ved NATO-alarm. I bloggerens tre måneders tjenestetid ved brigaden var det én NATO-alarm, og da hadde bloggeren perm og befant seg i Sør-Norge.

.

֎֎֎

Vv 4: Ordfunn. I 1940, under nazi-okkupasjonen, ble dansemoro forbudt. Ordet dansemoro har trolig gått ut av ungdommens vokabular. Men det var i bruk da bloggeren gikk på folkeskolen, muligens som en arv fra foreldregenerasjonen.

֎֎֎

Aftenposten 23. juni 1923. Klikk for større bilde.

Vv 5: Spesialannonse. Det må ha ligget mye arbeid bak annonsen i «en utenbys avis» for hundre år siden. Aftenposten fant den i hvert fall så spesiell at den ble gjengitt på redaksjonell plass.

.

.

֎֎֎

Aftenposten 23. juni 1923. Klikk for større bilde.

Vv 6: Fysj! Avisinnlegget ved siden av, fra Aftenposten 23. juni 1923, er anonymt. Den forargede «En daglig forbipasserende» kunne kanskje ha valgt å gå en annen vei?

.

.

.

֎֎֎

Klikk for utskriftsvennlig versjon.

Vv 7: Dataregel. Blogglesere som bruker eller misbruker tekstbehandling på PC, kan skrive ut plakaten ved siden av og henge den opp ved sin dataarbeidsplass.

.

֎֎֎

Vv 8: Lineær-TV. Den skattefinansierte mediekanalen NRK sendte en gang på fredager en serie programmer som ble kalt gullrekka. Seere som fortsatt holder seg til lineær-TV, må nok finne seg i at ikke alle programmer går på lufta i beste sendetid,slik utdraget her fra programoversikten viser.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *