Virtuell virkelighet 17/24

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.


Bustikkas nettavis 23. april 2024.

Vv 1: Russ-1. Foreløpig har russeplagen ikke vært særlig merkbar her på bruket. Oppslaget ved siden av (fra Budstikka) kan forklare dette – dunkingen fra russebussenes høyttalere høres bare som en fjern romling fra E18, der bussene formodentlig er på vei mot Drammen. Det er ellers å merke seg at Budstikka har valgt å illustrere saken om russebusser med bilde av et forsøplet område.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

www.dagsdato.no

Vv 2: Russ-2. På begynnelsen av 1940-tallet hadde det da statsbærende partiet og deres støttespillere sider ved seg som ikke frister til gjentakelse. Men de hadde i hvert fall en kontant håndtering av russefeiringen.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Aftenposten 24. april 2024.

Vv 3: Korrektur. Avisene bruker ikke lenger korrekturlesere, men stoler på retteprogrammer (en form for kunstig intelligens – se ukens innlegg Robottekster). Da oppstår orddelinger som i fremtidsalvor i det hosstående klippet.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Budstikka 21. april 1924.

Vv 4: Skatt. Vi som leverer selvangivelsen på papir (elektronisk innlevering frigjør ressurser i Skatteetaten og er usolidarisk!) har frist tirsdag. Det er fristende å drømme seg tilbake til 1924, da 25 prosent skatt ble omtalt som uhyrlig.

.

.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Aftenposten 19. april 1924.

Vv 5: Eksil. Det er visst etablert en koloni av velstående eksil-nordmenn i Sveits. Den hundre år gamle Aftenposten-overskriften ovenfor viser at Sveits lenge har vært et tiltrekkende land.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Aftenposten 18. november 2023. Klikk for bilde som kan skaleres.

Vv 6: Kurs. Den norske kronen (den man betaler med, ikke Kongens) står lavt i kurs og bidrar visst til økte priser. I gamle dager kunne regjeringen gjøre med kronekursen, og gjorde det.

.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Aftenposten 26. april 1924. Klikk for å lese.

Vv 7: Drama. Under forbudstiden, da brennevin var forbudt i Norge, var tilstanden nesten som på Terje Vigens tid. Noen ganger gikk det svært dramatisk for seg, slik Aftenposten fortalte i et førstesideoppslag.

.

.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Asker og Bærums Budstikke 23. april 1924.

Vv 8: Tomgods. Alkoholforbudet for hundre år siden gjaldt bare brennevin. Derfor var annonsen om «ledige hetvinsflasker» fra Bærums øl- og vinsamlag A/S (som lå i Städe-gården, bare 400 meter fra bloggens hovedkvarter) lovlig.

Kommenter denne notisen

֎֎֎

Vv 9: Plan. Tittelen overlærer er nå erstattet av rektor. Tegneserien nedenfor går som oppmuntring til eventuelle rektorer blant bloggens lesere.

Aftenposten 26. april 1974. Klikk for større bilde (og tekst).

Kommenter denne notisen


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *