Vår!

Hegra festning (oransje «dråpe») ble opprinnelig etablert som forsvar mot angrep fra Sverige.

På dagens dato i 1940, 23 dager etter at Hitler-Tyskland overfalt Norge, evakuerte britiske styrker fra Namsos. Norske styrker fortsatte kampene i Hegra festning (kapitulerte 5, mai) og ved Vinjesvingen. Det er tankevekkende i våre dager at ukrainske styrker fortsatt holder stand mer enn to år etter at Ukraina ble overfalt av Putins Russland.

3. mai 1980 fikk det ombygde passasjerskipet FRANCE nytt navn, da Kong Olav V døpte det NORWAY. Da skipet forlot Oslo, var jeg (og en god del andre) i båt på fjorden for å se det vel av gårde. Jeg stusset litt over en liten fiskeskøyte (som jeg trodde var) aktenfor NORWAY. Ved nærmere undersøkelse viste det seg å være HOLGER DANSKE, og min misforståelse sier noe om NORWAYs størrelse.

SS FRANCE (i opplag) 1978.
SS NORWAY 1984.

Men det er vår! Henning Sommerro, som fyller 72 år i dag, har skrevet musikk til Hans Hyldbakks dikt Vårsøg. Diktet er skrevet i april 1945, og bærer nok preg av den frigjøringsprosessen som alle visste var i gang, og som endte 8. mai. Henning Sommerros egen fremføring kjenner «alle». Korversjonen med Grex Vokalis er like god, kanskje bedre.

Når det gjelder vårmusikk, kommer man ikke utenom Edvard Grieg. Våren er et av hans lyriske stykker for piano. Men Griegs vårmusikk fremfor alt annet er for meg musikken til Aasmund Olavsson Vinjes dikt Våren. Særlig åpningslinjen i diktet må man kanskje være godt voksen for å forstå helt ut.

Grieg: Våren.
Grieg/Vinje; Våren

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *