Transistorjubileum

Transistor

Den første transistoren ble laget på dagens dato for 75 år siden. Det er en teknisk innretning bloggeren vet lite om, men har hatt stor glede av i form av flere transistor-radioer. Den første ble innkjøpt til familien en gang på 1960-tallet, og var en rød Radionette Kurer. Den andre var av samme merke, men blå. Begge kunne brukes som bilradio (med en snedig innretning for oppheng under hanskerommet), og den ene ble også brukt slik i bloggerens Folkevogn-boble.

Ellers var den blå radioen til stor glede for bloggerens romkamerater på Lahaugmoen under militærtjenesten. De nevnte romkamerater var mer interessert i svensk melodiradio enn bloggeren var – Lycliga gatan var en gjenganger. Men én gang daglig ble Plym-plym av Kåre Kolberg avspilt fra kassettspiller. Det var bloggerens betingelse for å stille radioen til disposisjon.

Hjemme ble den blå radioen brukt til å ta opp på lydbånd klassisk musikk fra svensk radio. Radioen i kontrolltårnet på Fornebu flyplass slo igjennom noen ganger og kom med på opptaket, som senere ble avspilt flere ganger. Fortsatt kan jeg sitte på konsert og vente på et «receiving you loud and clear» midt i Brahms 3. symfoni, for det var slik det lød på opptaket.

Det er Beethovens fødselsdag i dag (252 år siden han ble født) og det er 129 år i dag siden urfremføringen av Dvořáks symfoni nr. 9 «Fra Den nye verden», så her avsluttes med to symfonier dirigert av Klaus Mäkelä:

Oslo-Filharmonien
Konsertgebauworkester

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *