Thermopylene

Thermopylene (det røde merket. Klikk for større kart.

For 2503 år siden i dag (datoen er usikker, men det var i hvert fall i august/september) fant slaget ved Thermopylene sted. Hellas ble angrepet av perserkeiseren Xerxes, og prøvde å stanse ham ved den smale passasjen Thermopylene. Spartanerlederen Leonidas med 300 elitesoldater klarte å stanse den persiske fremrykningen i tre dager, men ble forrådt av grekeren Efialtes, som viste perserne en vei rundt Thermopylene. Dermed ble det meste av Hellas erobret av perserne.

Slaget ved Thermopylene var kanskje oldtidsgrekernes 9. april? Forskjellen fra «vår» 9. april 1940 var at grekerne visste at de ville bli angrepet, og hadde forberedt seg. Likevel tapte de, men som nevnt på grunn av forræderi.

Perserrikets angrep på Hellas gjør i dag at tankene går til Russlands angrep på Ukraina. Det er nok en og annen Leonidas i den ukrainske hæren, og rikelig med elitesoldater. Så får vi håpe at det ikke dukker opp noen ukrainsk Efialtes.

Da jeg var i militæret, begynte jeg å lese pensum til historie mellomfag. Den første boken var på svensk, og jeg falt i staver over noe som sto i forordet: « … grekisk historia är inte Greklands historia». Senere fikk jeg sansen for gresk musikk, og slutter med to komposisjoner av Mikis Theodorakis: Stranden (norsk tittel, engelsk oversettelse av teksten står et stykke ned på YouTube-siden) og Zorbas dans (en gang kunne jeg trinnene til denne dansen, som heter sirtaki). I begge innspillingene har strengeinstrumentet bouzouki en fremtredende rolle. Klikk nedenfor for å høre.

Stranden.
Zorbas dans.

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *