November!

Hvis unionen mellom Norge og Sverige ikke var blitt oppløst i 1905, kunne vi feiret grunnlovsdagen i dag. For det var på denne datoen i 1814 at den reviderte grunnloven (tilpasset union med Sverige) ble vedtatt av Stortinget. Samtidig ble den svenske kongen, Karl 13. , norsk konge (her ble han Karl 2. – Karl 1. var norsk konge i Kalmarunionens tid tidlig på 1400-tallet).

De fleste er nok godt fornøyd med at den norske grunnlovsdagen feires i mai og ikke i november. Et mulig unntak er de som har fødselsdag i november, og som her får sin gratulasjon.

«At være født i november har lagt en demper på mitt liv» skrev den danske poeten Benny «om lidt er kaffen klar» Andersen. Novemberdiktet har fått sitt blues-uttrykk med Povl Dissing og (ifølge YouTube) Benny Andersen på piano. Måneden har også fått musikalsk beskrivelse av Povel Ramel, som elegant viser hvordan man omgår den mangelen på skandinaviskspråklige rimord på november som Benny Andersen nevner i siste vers av Novemberblues (etter bass-soloen).

Utropstegnet i overskriften til dette innlegget kom med da bloggeren husket musikalen Oklahoma!, som opprinnelig ikke hadde utropstegn i tittelen (det ble visst tilføyd på plakaten like før premieren). Musikalen handler ikke om november, men alle denne månedens fødseldagsbarn kan lytte til en av de kjente sangene fra Oklahoma! når de våkner på sin dag, og betrakte refrenget som et ønske for dagen fra denne bloggen:


Til innholdsliste for denne utgaven


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *