Norsk kolonialisme

Bouvet-øya har vært norsk siden 1923.

I dag er det 96 år siden Bouvet-øya i Sørishavet ble tatt i besittelse for Norge. Øya ligger – som mange norske hytter – langt fra allfarvei, det er visst nesten umulig å komme i land der og øya er ubebodd og ubeboelig. Men annekteringen markerte begynnelsen på en periode da Norge lett kan ha blitt oppfattet som en aktiv – kanskje også aggressiv – koloniserende nasjon.

På Øst-Grønland ble det i 1933 etablert en norsk koloni. Det skjedde på privat initiativ, men fikk etter hvert støtte fra den norske bondeparti-regjeringen. Saken endte ved den internasjonale domstolen i Haag, der Norge tapte for Danmark.

Også i Antarktis var Norge aktiv som koloninasjon (Roald Amundsen haddt tross alt vært først på Sydpolen i 1911). Det ble enighet med Storbritannia om at Norge kunne annektere land i Øst-Antarktis, men dette skjedde først i 1938, like før Hitler-Tyskland var i ferd med å annektere det påtenkte norske området.

Det er vel tvilsomt om forlengelsen av Nordlandsbanen fra Fauske til Bodø hadde noe å gjøre med nordoverrettet kolonialisme fra den norske regjeringens side. Banen ble i hvert fall åpnet på dagens dato i 1961.

Dikteren Jakob Sande ble født på dagens dato i 1886. Han fikk omtale her i bloggen i mars 2018 (Jakob Sande – ein diktar for folk flest). Der er det lenker til flere Sande-viser, og her – som der – avsluttes med Marian fremført av Birgitte Grimstad:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *