Noen nederlag

Dagens dato er knyttet til to begivenheter som begge har en slags kobling til den «norske» datoen 9. april 1940.

BLLÜCHER i brann i Drøbaksundet 9. april 1940. Klikk for å lese om Birger Eriksen, som beordret skuddene som ødela BLÜCHER.

Den tyske krysseren BLÜCHER ble senket av Oscarsborg festning 9. april 1940. Skipet hadde navn etter den preussiske feltmarskalken Gebhard Leberecht von Blücher, som også led nederlag – for Napoleon, i slaget ved Ligny på dagens dato i 1815. Men Blüchers styrker ble avgjørende da Napoleon kort tid etterpå tapte i slaget ved Waterloo.

Etter dommen for høyforræderi ble Pétain forvist til øya Yeu.

Også i 1940 tapte Frankrike overfor Tyskland, da Verdun falt på dagens dato. Som en følge av dette ble general Philippe Pétain fransk ministerpresident (samme tittel som Vidkun Quisling hadde i Norge). «Frankrikes Quisling» ble dømt for høyforræderi, men ble ikke som sin norske kollega henrettet. Han ble forvist til den franske øya Yeu (et stykke sør for Bretagne). Der døde han i 1951.

Under Pétain var Frankrike ingen alliert av Nazi-Tyskland, men motarbeidet heller ikke Hitler’s Vaterland. Det fikk bl. a. som resultat at norske skip som lå i fransk-kontrollerte havner i Nord-Afrika i april 1940, ble internert (filmen Flukten fra Dakar), som omtalt i blogginnlegget Sjøfolk og skip på rømmen i krigstid fra mars 2019.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *