Midtøsten-minne og mye musikk

For 44 år siden i dag opprettet Israel og Egypt diplomatiske forbindelser. I dagens situasjon kan den begivenheten kanskje være til en viss oppmuntring, for bare få år tidligere hadde Egypt sammen med flere araberstater gått til angrep på Israel i det som kalles Yom Kippur-krigen.

Sett med norske øyne var det nok en større begivenhet at Roald Amundsen vendte tilbake til Framheim (hovedleiren som var etablert ved iskanten i Antarktis) med de andre fire (Helmer Hanssen, Olav Bjaaland, Oscar Wisting og Sverre Hassel) som hadde deltatt i fremstøtet mot Sydpolen. Dermed var den viktigste og farligste delen av sydpolsekspedisjonen fullført .

Australia markerer i dag at koloniseringen av kontinentet begynte ved at straff-fanger fra Storbritannia ankom Botany Bay (ved Sidney) i 1788.

Jazzfiolinisten Stéphane Grappelli (1908-1997) ble født på dagens dato i 1908. Av hans innspillinger som er tilgjengelige på YouTube, har jeg valgt et samspill med pianisten Oscar Peterson, gitaristen Joe Pass, slagverkeren Mickey Roker og bassisten Nils Henning Ørsted Pedersen. Opptaket er fra en konsert (ni enkeltnumre) i Tivolihaven i København i 1979.

Den svenske jazz-sangeren Alice Babs (1924-2014) hadde også fødselsdag i dag. Hun, gitaristen Sven Asmussen og fiolinisten Ulrik Neumann utgjorde i sin tid gruppen The Sweedanes. Et av deres glansnumre var Scandinavian Shuffle.

Grappelli og Babs var store musikere, men personlig har jeg nok et nærmere forhold til Simon and Garfunkels Bridge over Troubled Water, som utkom på dagens dato i 1970.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *