Læreboknormal m.m.

Dette innlegget handler om 7. oktober, men ble ved en feil publisert 6. oktober.

I dag er det 65 år siden stortinget vedtok den gjeldende læreboknormalen. Den ble innført året etter, mens jeg ennå gikk på folkeskolen.

I min folkeskoleklasse var språkbevisstheten når det gjaldt «samnorsk» kanskje noe høyere enn gjennomsnittet. Selv helte jeg mot riksmålssiden, og under høytlesing i klassen var jeg ganske dreven i å lese a-endelser «riktig», f. eks. boken når det sto boka (men ikke jenten når det sto jenta – det var ikke bergensdialekt vi etterstrebet).

Den rådende oppfatningen i klassen av hva som var «riktig» språk, satte seg nok fast i meg, og på gymnaset var jeg medlem av Riksmålsforbundet. Språket her i bloggen preges trolig av dette: Jeg skriver (og sier) frem, ikke fram. Men når det faller naturlig, skriver jeg også nynorsk.

For 25 år siden i dag ble Fornebu flyplass nedlagt. Navnet på flyplassen er også en rest av språkstriden og læreboknormalen: Gården som ga navn til flyplassen, het Fornebo.

Vladimir Putin (her i bloggen også kjent som Vladolf Putler) ble født på dagens dato i 1952. I 1900 – også på dagens dato – ble et av Putlers forbilder (tror jeg), Heinrich Himmler, født. Hverken Putler eller Himmler får gratulasjon fra denne bloggen.


Til innholdsliste for denne utgaven

1 kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *