Krigskunst

Det har vært sammenstøt mellom muslimer og israelsk politi i Jerusalem – igjen. Hendelsene har blitt noe overdøvet av at Russland fører invasjonskrig i Ukraina, men slik jeg oppfatter de nyhetsinnslagene jeg har hørt, minner tumultene i Jerusalem mye om opptakten til «krigen» mellom Israel og Hamas for et år siden.

Nå skal man – som før nevnt her i bloggen – være påpasselig i sitt ordvalg når man omtaler konflikten i Midtøsten (den mellom Israel og arabere i Israel). Store norske leksikon gir et eksempel på det. Der står det i siste avsnitt under oppslagsordet Tempelhøyden: «I 1967 erobret Israel gamlebyen i Jerusalem.» Løsrevet er dette riktig, men når sitatet settes inn i sin riktige sammenheng – at egyptiske militære bevegelser først hadde hadde utløst krigen som Jordan (som Israel erobret gamlebyen fra) og flere andre araberland førte mot Israel – ser man at det kan gi inntrykk av Israel som en aggressiv angrepsmakt i 1967.

I forbindelse med Russlands krigføring i Ukraina og tilhørende påstander om russiske drap på sivile har russiske talspersoner sagt at døde personer i filmopptak som er vist, bare er skuespillere. Det fikk meg til å tenke på en film fra MIFF (Med Israel for fred). Filmen, med tittelen Pallywood i aksjon kan ses på YouTube. Den er åpenbart et partsinnlegg, og avføder en rekke motspørsmål. Blir det f.eks. dokumentert at dette er opptak fra en virkelig liksom-demonstrasjon og ikke er en filminnspilling for MIFF? Det som i hvert fall dokumenteres, er at det er lett å fremstille på film noe som ikke samsvarer med virkeligheten. Men det har vi vel visst siden Charlie Chaplin lagde stumfilm?


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *