Keiko og krig

Spekkhoggeren Keiko kom til Nordmøre på dagens dato i 2002. Da hadde han bak seg bl. a. en karriere som filmskuespiller (Slipp Willy fri), og det hadde vist seg umulig å tilbakeføre dyret til en naturlig tilværelse. Etter en tid på Nordmøre døde hvalen, og den ble begravet på land.

Keiko var – etter min hukommelse – det første villdyret som fikk stor medie-oppmerksomhet i Norge. Det neste – fortsatt etter min hukommelse – var hvalrossen Freya (her i bloggen: Hvalrossen Freya (2017-2022) og andre dyr fra august 2022), som herjet i Oslofjorden sommeren 2022, og som til slutt ble avlivet.

Men som overskriften antyder, er dagens dato preget av krig. Annen verdenskrig begynte 1. september 1939 da Hitler-Tyskland angrep Polen. Torskekrigen mellom Island og Storbritannia begynte 1. september 1972 da Island utvidet fiskerigrensen fra 12 til 50 nautiske mil. Og det var vel mulig krig sin lå bak da Sovjetunionen 1. september 1949 prøvesprengte sin første atombombe.

Slik været er i dag, blir det frem til Mikkelsmess, som i år er fredag 29. september. Det sier i hvert fall tradisjonen knyttet til Kvernknarren, som er primstavens navn på dagens dato.

Her på bruket er september innhøstingsmåned for epler. Epleplukkedagen er i år berammet til lørdag 9. september. Og det passer kanskje å avslutte med Don’t sit under the Apple Tree med Andrews Sisters:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *