«Dette er reaktorer som tar liten plass, omtrent på størrelse med en fotballbane,» sier Johnny Hesthammer til nettstedet geoforskning.no i en artikkel om modulkraftverk. Han begrunner også påstanden i artikkelens overskrift, Kjernekraft er den tryggeste energikilden vi har, og har noen synspunkter på ressursbruk ved bygging av vind- og vannkraftverk.
Nærmeste fotballbane herfra er Kadettangen, som denne bloggen tidligere har lansert som tomt for kjernekraftverk – en logisk følge av at Bærums kommunepolitikere har vedtatt å gjenskape livet i Sandviksbukta ved å fylle den med stein. Et kjernekraftverk knytter seg dessuten godt til Bærums ønske om å være en «klimaklok» kommune.
Tar man ordet kjernekraft – eller enda verre: atomkraft – i sin munn, kan man ane hvordan tilhørere ser for seg reportasjebilder fra ulykkene ved Three Mile Island (1979), Tsjernobyl (1986) og Fukushima (2011). Den reaksjonen gjør det nesten umulig med en saklig vurdering av kjernekraftverk. De som engster seg ved tanken på kjernekraftverk i Norge, bør lese Det er på tide å slutte med ensidige og negative fortellinger om atomer og stråling (Simen Gaure i Aftenposten 30.03.2021). Det kan også være grunn til å tenke over at det har vært tre store ulykker ved verdens drøyt 200 kjernekraftverk (tall for 2021 fra Wikipedia) de siste femti årene.
Når det gjelder kjernekraftverket på Kadettangen, nevnes til slutt at Sandvikselva munner ut der, og er en permanent kjølevannskilde også når Sandviksbukta er ferdig fylt opp med stein. Ellers var kjernekraftverk tema i NRKs Nyhetsmorgen sist torsdag, bl. a. med en studiosamtale med NRK-journalist Torkild Jemterud: