Innbrudd og ulykke m.m.m.

Richard «I’m not a crook» Nixon.

I dag er det 50 år siden hendelsen som til slutt gjorde at USAs president Richard M. Nixon måtte gå av. Fem personer ble tatt på fersk gjerning da de brøt seg inn i det demokratiske partiets hovedkvarter i Watergate-bygningen i Washington. Det viste seg etter hvert at president Nixon var mer involvert i saken enn han først ville innrømme, og da også flertallet av de republikanske senatorene ville gå inn for riksrett, trakk han seg som president.

I dag er det også 86 år siden nyheten spredte seg om Havørn-ulykken, der et av Det norske luftfartsselskaps sjøfly i kystruten kolliderte med fjellet Lihesten nord for utløpet av Sognefjorden. Ulykken og det plutselige fallet i antall passasjerer med DNL gjorde at min far fikk kjøpt flybillett til samme pris som togbilletten fra Oslo til Bergen i 1936 (se Med fly fra Oslo til Bergen i 1936).

Aftenpostens aftennummer 16. juni 1936. Klikk for å lese.
Aftenpostens morgennummer 17. juni 1936. Klikk for å lese.

For 625 år siden i dag ble Erik av Pommern kronet som konge av Danmark, Norge og Sverige i den svenske byen Kalmar, Han ble dermed den første kongen (og en av de få) i Kalmar-unionen.

Island var en del av Kalmarunionen (som del av Norge) da Erik av Pommern ble kronet. Landet feirer sin nasjonaldag i dag fordi Island i 1944 proklamerte seg som selvstendig republikk og brøt med Danmark. Island er verdt et besøk – jfr. innlegget Turist på Island fra august 2018.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *