Høreutstyr

Tandberg Huldra 4. Figuren til høyre oppå radioen er bloggerens avatar.

I min stue står den radioen far kjøpte tidlig på 1950-tallet. Det er en Tandberg Huldra, og den har både langbølge, kortbølge og fiskeribølge, samt innstilling for lokalstasjon – men ikke FM eller DAB. I sin tid var den et teknisk vidunder, nå er den redusert til forsterker for digital internettradio.

På baksiden av Huldra-radioen var det uttak for eksterne høyttalere. Den første kom på kjøkkenet, og fikk akkurat plass på veggen mellom skråtaket og vinduet. Radioen kunne innstilles slik at man hørte både radiohøyttaleren og den på kjøkkenet, eller bare én av dem. Den samme bryterfunksjonen kunne brukes til samtale mellom apparatene (simplex = enveis), et morsomt leketøy, men lite praktisk anvendelig mellom naborom. Senere kom det høyttaler på badet og på rommet mitt, men samtalefunksjonen ble aldri brukt. Høyttalerne var knyttet til radioapparatet med kabel, og trolig finnes kablene fremdeles på kryploftet over 2. etasje. Men nå er det jo trådløst som gjelder.

Far lagde autostart på radioen slik at den ble skrudd på automatisk til valgt tid. En 10-12 cm lang trekloss ble påsatt et lodd i den ene enden. I motsatt ende var et hull som passet til den runde bryteren som skrudde radioen på eller av og regulerte volumet. Fra loddet gikk en snor gjennom en øyeskrue øverst på radioens bakside og ned til et vekkerur, som måtte stilles inn med alarm på ønsket starttid for radioen. Når vekkerklokken ringte, roterte hendelen for ringeklokke-opptrekking på baksiden av klokken. I hendelen var et lite hull hvor man festet en krok i enden på snoren fra bryterloddet. Når opptrekkeren roterte, slapp kroken slik at loddet falt og treklossen med loddet dreide bryteren og skrudde på radioen. Patentet ble ikke mye brukt, men dette var – vel å merke – 40 år før man kunne stille inn radiovekking på en mobiltelefon.

Før transistorradioen kom, hadde vi også en radio i verkstedboden i uthuset (der mitt kjøkken nå er). Det var visst også en Tandberg-radio, en førkrigsmodell, tror jeg. Den var litt skral, og virket best hvis den fikk et forsiktig slag med kubein på Tandberg-T’en nederst på fronten av radioen.

Den høyttaleren jeg bruker mest for tiden, sitter på mobiltelefonen og er ca én centimeter bred og et par millimeter øy høy. Til bruk i felt har jeg også hodetelefoner og en øreplugg. Begge har innebygd mikrofon slik at jeg kan bruke dem i telefonsamtaler.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *