Her en jul i Kabul …

Overskriften er hentet fra en vise av Otto Nilsen, og refererer til den sovjetiske invasjonen i Afghanistan i 1979. Det hadde vært flere statskupp i Afghanisgan, og Sovjetunionen innsatte «sin» president og okkuperte landet.

Afghanistan-invasjonen kom etter en høst med stor diskusjon om NATOs «dobbeltvedtak», der motstanderne i Norge mente at Sovjetunionen i lang tid hadde vist seg som en fredelig stat, og at det derfor ikke var noen grunn til å utplassere mellomdistanseraketter i Vest-Europa som avskrekking mot et sovjetisk angrep. Da Sovjetunionen angrep sitt naboland Afghanistan, ble dette argumentet lite verdt.

Otto Nilsens tekst i overskriften er fra hans vise He is dead, but he won’t lie down. Den ble opprinnelig skrevet i 1966, og fikk nye vers etter hvert, slik Nilsen selv fortalte i 1982 i Erik Byes TV-program Lørdagsredaksjonen. På YouTube finnes både det innslaget og to eldre vise-versjoner:

Otto Nilsen 1966
Lars Klevstrand
Otto Nilsen 1982

Det skal heller ikke glemmes at det i dag er femti år siden et Braathen-fly styrtet under innflyvning til Fornebu (omtalt her i bloggen i oktober 2017 i innlegget 19 år siden Fornebu-forurensningen flyttet).


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *