Fra Sarajevo til Compiègne – og et kabeltrekk

Gruppebilde utenfor jernbanevognen der fredsavtalen etter 1. verdenskrig ble undertegnet.

I dag er det 110 år siden Gavrilo Princip avfyrte skuddene som skal ha utløst 1. verdenskrig. «Skuddene i Sarajevo» var rettet mot den østerriksk-ungarske tronarvingen Franz Ferdinand og hans hustru. Begge ble drept, og etter en snirklete kjedereaksjon av hevn, allianser og traktater var til slutt nesten hele Europa i krig. Den kom til å vare i fire år, og sluttet med våpenhvile «… i den 11. timen på den 11. dagen i den 11. måneden» i 1918. Fredsavtalen ble først undertegnet på dagens dato i 1919. Det skjedde i en jernbanevogn i Compiègneskogen. Vognen ble gjenbrukt av Hitler da Frankrike måtte kapitulere for Tyskland i 1940.

For tiden er det krig i Gaza, og det er ikke første gang. Operasjon Sommerregn begynte på dagens dato i 2006, og foranledningen var nokså lik det som utløste den nå pågåemde Gaza-krigen 7. oktober i fjor.

Så har musikeren Guttorm Guttormsen fødselsdag i dag. Ham forbinder jeg med en jazzversjon av Oslo lysverkers kabeltrekk-oppsanger. Noen slik innspilling med Guttormsen finner jeg ikke på nettet, men Egil Johansen har en tilsvarende innspilling med Knut Riisnes på saxofon. Nedenfor finnes både reportasjen om kabeltrekket (NRK Norge Rundt 1979)og Egil Johansens musikalske bearbeiding Samse tak. Den siste er innspilt tre år før reportasjen, noe som kan tyde på at kabeltrekk-sang – en variant av seilskuteshantiene – har vært har vært vanlig å høre i Oslos gater på 1970-tallet og tidligere.


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *