Cæsar, 2 stk. Johan, «sommertid»

I dag er det 2068 år siden Julius Cæsar ble myrdet i senatet (lite av den slags action i Stortinget!). Han er den eneste «forfatteren» jeg har lest på latin. Det skjedde fordi jeg trodde jeg skulle ta hovedfag i norsk, og da krevdes latin forberedende, som jeg altså ikke fikk bruk for. Men jeg sto til eksamen, selv om jeg i dag ikke klarer å oversette fra latin. Innledningen til Gallerkrigene av Julius Cæsar måtte jeg slå opp i Google oversetter (den kan latin, men er ikke så god i norsk):
«Gallia est omnis divisa in partes tres, quarum unam incolunt Belgae, aliam Aquitani, tertiam qui ipsorum lingua Celtae, nostra Galli appellantur.» (ubearbeidet Google-oversettelse: Hele Gallia er delt inn i tre deler, hvorav en er bebodd av belgierne, en annen av aquitanerne, og den tredje av de som på deres kelternes språk kalles våre gallere).

Johan Våler ble født på dagens dato i 1866. Det påstås at han oppfant bindersen, men det er ikke riktig. Selv trodde jeg han hadde oppfunnet ostehøvelen, men det var Thor Bjørklund som gjorde det i 1925. Siden Bjørklund var fra Lillehammer, hadde han sikkert gudbrandsdalsosten som hovedobjekt for oppfinnelsen.

Forrige uke proklamerte jeg vinteren som ferdig avviklet for denne gang. Men det er ennå tre uker til vi innfører sommertid – Daylight Saving Time, som er den mer presise engelske betegnelsen. Sommertid har vi hatt hvert år siden 1979. Ordningen ble gjeninnført første gang etter annen verdenskrig på dagens dato i 1959, og varte da til 1966.

Komponisten Johan Halvorsens (1864- 1935) 160-årsdag er i dag. I likhet med Grieg har han skrevet tre norske danser, men Johan Halvorsens Norsk dans nummer 2 er ikke så godt kjent som Griegs med samme nummer. Den siste brukes (i bearbeidet form) som kjenningsmelodi til TV-programmet Norge Rundt. De to komposisjonene likner litt på hverandre.

Johan Halvorsen: Norsk dans nummer 2
Edvard Grieg: Norsk dans nummer 2

Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *