Britiske besittelser

I dag er det Canadas nasjonaldag, og tid for avspilling av Canadas nasjonalsang. Den har engelsk tekst, til tross for at engelsk og fransk er likestilte språk i landet. Til gjengjeld kan vi her til lands velge om vi vil skrive canadisk med c eller kanadisk med k, men navnet på landet skal være Canada med C.

For noen år siden bodde canadieren Andrew Stevenson her på bruket, og da vi renoverte leiligheten han hadde bodd i, fant vi et canadisk flagg bak et skap . Andrew var bl. a. forfatter, og skrev boken Summer light mens han bodde her på Langset. I et avsnitt av den er far omtalt med fullt navn (etter det jeg husker).

Kort fra 1950-tallet da det var rom til leie på Langset for turister.

Men Andrew var ikke den første canadieren som bodde her. Da jeg gikk på folkeskolen, leide foreldrene mine ut rom til turister om sommeren – en slags «bed-and-breakfast». De to canadierne Taula og Berrez bodde her så lenge at de nesten ble familiemedlemmer. Mor og far tok den med til alle de vanlige turistattraksjonene i Oslo-området, og canadierne. som var habile amatørkunstnere, kvitterte med å gi bort egenproduserte malerier. Et av dem var et stort portrett av mor iført sin Hardangerbunad, et annet en kopi (malt etter et prospektkort fra Nasjonalgalleriet, tror jeg) av Brudeferden i Hardanger. I 2. etasje her i huset henger silhuetter av mor og far.

Etter navnene å dømme kom Taula og Berrez fra den fransktalende delen av Canada (var det Montreal?). Da hørte de kanskje talen som den franske presidenten Charles de Gaulle holdt i Quebec i 1967, og som han avsluttet med de famøse ordene «Vive le Québec libre» (leve det fri Québec) – med mye diplomatisk hurlumhei som resultat.

I likhet med Canada er Hong Kong en gammel britisk besittelse. Hong Kong ble overført til folkerepublikken Kina i 1997 og skulle etter avtalen mellom Storbritannia og Kina beholde sitt styresett fra den britiske tiden i 50 år. I dag er det 25 år siden Hong Kong ble overført til Kina, og man kan vel kalle det en underdrivelse når Store norske leksikon avslutter sin korte artikkel om Hong Kongs styreform slik: «Overføringen fra britisk til kinesisk styre har ikke gått helt problemfritt.».

Mon tro hva de Gaulle hadde sagt på statsbesøk til Hong Kong i dag? «Vivre le Hong Kong democratique!», kanskje?


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *