Skule og Håkon, Egil og Bob

Skule Bårdsson døde på dagens dato i 1240. Navnet er nok ukjent for mange, men setter vi tittel foran så det blir hertug Skule, dukker det kanskje opp et minne om Henrik Ibsens skuespill Kongsemnene. Skule Bårdsson, som senere ble jarl og til slutt hertug, var kong Håkon Håkonssons formynder mens kongen var mindreårig (Håkon ble valgt til konge da han var 13). I Kongsemnene har Ibsen gjort det samme som de som lager TV-serier i dag: Han har brukt historiske hendelser som bakgrunn for sin oppdiktede historie. Men Ibsen har nok holdt seg mer til fakta enn det TV-seriene tillater seg. Hans fremstilling av hovedpersonene Håkon Håkonsson og hertug Skule er en annen sak. Der har han måttet dikte. De som ønsker et mer nyansert bilde av de to, kan lese artikkelen om hertug Skule i Store norske leksikon.

Både Håkon Håkonsson og Skule Bårdsson var potensielle arvinger til tronen (kongsemner) etter tronfølgeloven fra 1163. Den loven burde jeg vite mye om etter å ha fulgt et seminar om emnet da jeg tok historie mellomfag i forrige århundre. Torfinn Tobiassen var seminarleder, og ga grundig innblikk i historisk metode, noe som var et vesentlig poeng med seminaret.

Før jeg gikk løs på historie mellomfag hadde jeg tatt musikk grunnfag. Der var blokkfløyte et obligatorisk instrument som vi ble undervist i. Derfor kunne jeg senere spille den vemodig-vakre Avskjedstone av Egil Storbekken, som ble født på dagens dato i 1911.

Robert Zimmerman, bedre kjent som Bob Dylan, har også fødselsdag i dag; han blir 83. Hans Blowing in the Wind var noe av det første jeg lærte meg å synge med eget gitarakkompagnement. Jeg var også med på å fremføre sangen for publikum med en musikkgruppe vi hadde i speideren. Publikum var – tro det eller ei – de som slukket sin øltørst i Løkkehaven, der Løkke restaurant hadde uteservering (speiderlederen kjente restaurantens innehaver).

I Løkkehaven er det nå for det meste parkeringsplass, så Bærum kommune har kalt stedet Løkkeparken, og Røde Kors har annektert restaurantlokalene. Men originalversjonene av Egil Storbekkens tussefløyte og Bob Dylans sang med gitar og munnspill eksisterer fortsatt, og de tåler et gjenhør:


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *