8. mai og flaggdag

Onsdag førstkommende er 8. mai og flaggdag. Det er den flaggheisen jeg synes er mest høytidelig, kanskje fordi bakgrunnen for flaggdagen ligger så nært i tid. Men dagen har etter hvert fått flere markeringer knyttet til seg.

Frigjøringsdag har 8. mai vært siden 1945, da de tyske okkupantene kapitulerte.

For noen år siden bestemte Stoltenberg-regjeringen at 8. mai skulle være veterandag til ære for norske militære i internasjonale oppdrag. Ellers i verden hedrer man veteranene 11. november, som er årsdagen for våpenhvilen etter 1. verdenskrig.

For meg er 8. mai særlig knyttet til de norske krigsseilerne, som sto for Norges viktigste bidrag til den allierte krigføringen under siste verdenskrig, og som gjorde at Norge hadde en startkapital til gjenreisingen etter krigen.

For et par år siden dukket det opp et forslag om at Bærum kommune skulle etablere et krigsseiler-minnested på Kadettangen, men det ble ikke noe av. Marcus Einarson Osen, pensjonert kommandørkaptein, ga uttrykk for sin mening om avgjørelsen i et innlegg i Budstikka i fjor høst. Da Jeg leste det, kom jeg i tanker om forsøket her i bloggen på å markere kong Haakons 150-årsdag i 2022, noe som ble avvist med en lignende begrunnelse som den Osen forteller om (blogginnlegg 09.07.2021, 30.07.2021, 18.08.2021.

Men 8. mai er flaggdag, og onsdag klokken 08:00 går flagget til topps her. Fra Langsets flaggstang er det fri sikt til det ikke-eksisterende krigsseiler-minnesmerket på Kadettangen.


Til innholdsliste for denne utgaven

2 kommentarer

  1. Jo, det er et minnesmerke ved “inngangen” til Kadettangen, på Langseth-siden

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *