I dag er det 97 år siden Kringkastingsselskapet A/S begynte faste radiosendinger i Oslo. Det var et privat selskap, og det kom til å utgjøre en vesentlig del av Norsk Rikskringkasting (NRK) da kringkastingsmonopolet ble innført av Stortinget etter ti år .
1920-tallets radiofolk kunne neppe tenke seg hvilke tekniske muligheter man etter hvert skulle få for å lage god radio. Likevel er jeg ikke sikker på at de ville vært imponert over det som kommer «på lufta» fra den skattefinansierte statskanalen i dag. Ulike sider av NRKs virksomhet er tidligere omtalt/påtalt i innleggene NRK-ras (januar 2021), Tåke i Tokagjelet (oktober 2021) og Viktig melding – lytt på ?? (mars 2022).
Da jeg første gang hørte at NRK skulle begynne å samordne fjernsyns- og radioreportasjene, syntes jeg det virket som en god ide. Men da tenkte jeg meg ikke at samordningen ville si å sende TV-lyden som om det var radio, noe en studiosamtale med Hallvard Sandberg nylig var et godt eksempel på:
Samme Sandberg er NRKs altmulig-ekspert (på romfart, corona, våpen m.m.m.), og han karakteriserte ellers nylig norske (vernepliktige) rekrutter med et uttrykk som minnet meg om min tjenestetid på Setermoen, da det var vanlig at kompanibefalet seg imellom omtalte mannskapene sine som «skrubben» (har Sandberg befalserfaring fra Brig. N?):
Willie Nelson fyller 88 i dag, og feirer forhåpentlig dagen i fredeligere omgivelser enn de som er beskrevet ovenfor. En av hans mange sanger er City of New Orleans, som fikk norsk tekst av Øystein Sunde og utkom her under tittelen Liten og grønn («Jeg er en Twin Otter på vei fra Mo i Rana …»), At den ikke ble spilt mer enn den ble etter lanseringen i 1981, kan skyldes Mehamn-ulykken i 1982, der en Twin Otter fra Widerøe styrtet. I den langvarige utredningen om ulykkesårsaken (flyhavarikommisjonen i 1982, tre senere undersøkelser/granskinger) spilte Kringkastingsselskapets avlegger NRK en fremtredende, men kanskje ikke så ærerik, rolle.