Агрессивная война Владимира Путина против Украины

Overskriften er Googles oversettelse til russisk av «Vladimir Putins angrepskrig mot Ukraina». Russisk er valgt i overskriften i håp om at bloggen kanskje kan bli erklært uønsket av det sittende regimet i Russland (noe som for tiden må anses som svært ærerikt).

Vladolf Putler. Klikk på bildet for å se hans og hans forgjengers taler ved krigsutbrudd.

Historien gjentar seg, sies det, og når jeg (og mange andre) har kalt Russlands president for Vladolf Putler, er det fordi en del begivenheter minner om tidligere hendelser.

Adolf Hitler prøvde ut ny krigsteknikk bl.a. ved bombingen av den spanske byen Guernica i 1937.
Vladolf Putler prøvde ut ny krigsteknikk bl.a. ved bombingen av den syriske byen Aleppo i 2015.

Adolf Hitler fikk ved München-avtalen i 1938 herredømme over Sudetenland, som var en del av nabolandet Tsjekkoslovakia. I 1939 annekterte han resten av Tsjekkoslovakia.
Vladolf Putler skaffet seg i 2014 herredømme over Krim-halvøya, som var en del av nabolandet Ukraina. I 2022 gikk han til angrep på Ukraina.

Overskriften til dette debattinnlegget i Aftenposten går lenger en bloggerens beskjedne utsagn i avsnittet ved siden av.

Adolf Hitler ble som kjent aldri stilt til ansvar for sine brudd på folkeretten fordi han «falt i kamp for sitt folk» (= begikk selvmord da nederlaget var uunngåelig). Vladolf Putler blir vel heller ikke stilt til ansvar for de siste ukenes massedrap, men om noe alvorlig skulle tilstøte ham de nærmeste dagene, vil ikke bloggeren se på det som et stort tap for menneskeheten.

Uttrykket i overskriften er hentet fra Aftenpostens lederartikkel sist lørdag – nesten. Aftenposten skrev «Russlands angrepskrig mot Ukraina», men jeg synes Putins angrepskrig er riktigere. Uansett er uttrykket ulovlig i Russland. Det som foregår, er som kjent en «militær spesialoperasjon», og ukrainerne burde vite bedre enn å bosette seg i hus som skal brukes til slikt.

Etter det russiske angrepet 24. februar begynte BBC den daglige (unntatt søndag) bloggen Ukrainecast, med bred og balansert dekning av det som foregår i Ukraina. I et av innslagene forteller en mor om sin seks år gamle sønn som, etter at de hadde måttet flykte fra krigssonen, ble spurt hva han ønsket mest. Svaret hans var: «At Putin skal bli snill.» Hør det første innslaget i Ukrainecast; både det og resten av serien (begynn med The Battle for Kyiv og gå oppover listen) er fortsatt hørverdige, med ekspertkommentarer og intervjuer med reportere og vanlige folk i Ukraina.

Også NRK Dagsrevyen har gitt barna ordet for å si hva de mener om Putlers krig, bl. a. et par 16-åringer. De litt og mye eldre uttrykker seg krassere:

Klipp fra reportasje i NRK Dagsrevyen 23. mars 2022.

For at russiske søkemotorer lettere skal finne dette blogginnlegget, gjentas her Google-oversettelsen av to uttrykk:

«Vladimir Putins angrepskrig mot Syria»
Google: Агрессивная война Владольфа Путлера против Украины

«Vladolf Putlers angrepskrig mot Syria»
Google: Агрессивная война Владимира Путина против Украины


Til innholdsliste for denne utgaven

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *